Macrofotografie: materialen

De juiste materialen zijn onmisbaar voor een fotograaf. Alle macrofoto’s die je vindt op MacroByMarit.nl zijn gemaakt met de Canon EOS 77D (body), de Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo (lens) en de Yongnuo YN-24EX Macro Flitser (flitser).

Body

De Canon EOS 77D is een prettige DSLR (spiegelreflexcamera) met een crop sensor. De bediening is intuïtief, en het lcd-scherm dat je in kunt klappen vind ik heel fijn werken. De mogelijkheden qua instellingen zijn eindeloos. Het heeft mij goed gedaan er echt even voor te gaan zitten, en de body te leren kennen door alles op te zoeken, aan te vinken, aan te klikken.

Lens

De Canon MP-E65mm

De Canon MP-E 65mm is een unieke lens. Met een vergrotingsfactor van 5 kan de MP-E zelfs de voor het oog haast onzichtbare kleine details haarscherp op de foto krijgen. Autofocus kent deze lens niet, daarom ligt precisie volledig in jouw handen. Doordat de lens niet echt licht is, is het soms lastig deze lange tijd stil te houden, met name in situaties waar je een foto-onderwerp zelf vasthoudt. Denk aan een kleine bloem die je naar de lucht richt voor een mooie, zachtblauwe achtergrond.

 

Flitser

Voor een goede, scherpe macrofoto is een flitser absoluut onmisbaar. Omdat de foto-onderwerpen zo klein zijn, en de lens vereist dat je er letterlijk met je neus bovenop moet zitten, resulteert elke beweging die je maakt in onscherpte. Zeker wanneer je voorbij 2x vergroten gaat, kun je eigenlijk niet zonder flitser die het beeld als het ware ‘bevriest’.

Yongnuo YN-24EX

Ik gebruik hiervoor de Yongnuo YN-24EX Macro Flitser. Een flitser met bijna dezelfde specificaties als de Canon Macro Tin Lite MT-24EX, hoewel je voor laatstgenoemde wel flink dieper in de buidel moet tasten. Door de twee flitskoppen heb je weinig tot geen last van schaduw in je foto. En doordat de Yongnuo de mogelijkheid heeft om de koppen te verplaatsen en de hoek aan te passen, kun je de belichting geheel naar smaak regelen.

Door gebruik te maken van de E-TTL (Evaluative Through-The-Lens) van de Yongnuo heb je in de meeste situaties de juiste flitssterkte. E-TTL is een techniek die ervoor zorgt dat de belichting van de flitser is afgestemd op het diafragma en de sluitertijd van de camera.

Ik werk zelf veel met een afgebakende automatische sluitertijd van 1/60 tot 1/200. De foto’s komen in die range het beste tot hun recht, en zo hoef ik niet constant de camera-instellingen aan te passen.

Difuser

De difuser die ik gebruik, heb ik zelf in elkaar geflanst. Een plastic douchecap met daarin een dubbele laag keukenpapier heb ik in zijn geheel om de flitserkoppen gedaan, en hier en daar met haarknipjes vastgezet. Het zorgt voor een wat zachter licht en voorkomt dat je het flitslicht als ‘harde vlek’ terugziet in de foto.